Tools




news

Més de tres-cents científics reunits a Barcelona en la I Jornada de Bioinformàtica i Biologia Computacional

Més de tres-cents científics experts en bioinformàtica i biologia computacional van compartir els avenços de la seva recerca en la I Jornada de Bioinformàtica i Biologia Computacional, que es va celebrar el divendres, 22 de novembre, a l’auditori RBA, de Barcelona. Tots aquests científics, de diferents nacionalitats i institucions, treballen a Catalunya i formen part del gran nombre de grups de recerca dedicats a aquest àmbit. En els darrers anys, Catalunya ha esdevingut líder en bioinformàtica, i s’ha configurat una potent massa crítica d’investigadors en aquesta disciplina.

Aquesta va ser la primera gran trobada de bioinformàtics de Catalunya, i es va aprofitar per a presentar Bioinformatics Barcelona (BiB), una nova plataforma de la qual Ferran Sanz, Director del GRIB i catedràtic d'Informàtica Biomèdica de la UPF, n'és el director científic. BiB ha estat creada per a impulsar la formació, la recerca i la transferència tecnològica en bioinformàtica, i per a posicionar l'àrea de Barcelona com a pol de referència mundial en aquest àmbit.. Bioinformatics Barcelona engloba les universitats de Catalunya, els centres de recerca i els hospitals més importants, i també grans infraestructures com el Barcelona Supercomputing Center (BSC), el Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG) i l’Institut d’Estudis Catalans. La Jornada també coincideix amb la recent creació de la Secció de Biologia Computacional dins la Societat Catalana de Biologia, societat filial de l’IEC.

En pocs anys, l’aproximació computacional ha esdevingut essencial en la recerca en biologia, i la bioinformàtica o la biologia computacional són ja disciplines científiques establertes i reconegudes arreu del món. A més, com a resultat dels extraordinaris avenços en les tecnologies de la genòmica, aquestes disciplines aviat esdevindran també essencials en la medicina i en la pràctica clínica, així com en els processos industrials relacionats amb la salut i amb la biologia, com és el cas de la indústria farmacèutica, biotecnològica o agroalimentària. A més, la creació de potents plataformes tecnològiques ha generat un context particularment favorable per al desenvolupament de la bioinformàtica, que situa Catalunya a l’avantguarda d’aquesta disciplina. La bioinformàtica és una ciència estratègica per a donar sentit a la ingent quantitat de dades biològiques, que creix exponencialment. El gran repte biocientífic actual és ser capaç de gestionar i explotar de manera àgil i natural tot aquesta allau d’informació.



Site Information