Tools




news

Constitució de l'Associació Bioinformatics Barcelona - BIB

(Nota de Premsa)

Barcelona, 6 de juliol de 2015.

S’ha constituït l’associació Bioinformatics Barcelona (BIB) amb 25 entitats membres entre universitats, centres de recerca, instituts de recerca hospitalaris, grans infraestructures científiques, empreses del sector farmacèutic, tecnològic i bioinformàtic, i altres institucions. Paral·lelament, han mostrat el seu interès i estan en procés d'incorporació 23 entitats més. La primera junta directiva està formada per la presidenta Dra. Ana Ripoll (UAB), el secretari Dr. Arcadi Navarro (UPF) i el tresorer Dr. Alfons Nonell (Mind the Byte).

La bioinformàtica és una àrea d'investigació en què s'apliquen les ciències de la computació i les tecnologies de la informació per al tractament de dades biològiques. Aquesta activitat multidisciplinar amplifica el potencial de creació de coneixement i la transferència de tecnologia. La bioinformàtica s'utilitza en totes les àrees de les ciències de la vida i té un profund impacte en una àmplia gamma de camps, incloent-hi la salut, la indústria alimentària i la biotecnologia en general.
En els darrers anys ha esdevingut una ciència estratègica per donar sentit a la ingent quantitat de dades (big data) que no para de créixer exponencialment. És en aquest sentit que actualment el gran repte del biocientífic és ser capaç de gestionar i explotar tota aquesta allau d'informació i transformar-la en nou coneixement d'impacte socioeconòmic.

Tot això permetrà, en el camp de la biomedicina, per exemple, millorar la comprensió de l'aparició de malalties i la seva progressió, i avançar cap a una medicina personalitzada.

El BIB vol actuar com un catalitzador d'iniciatives en recerca avançada, en transferència de coneixement i tecnologia entre grups de recerca, centres hospitalaris i el sector empresarial de perfil biotecnològic, farmacèutic i agroalimentari, així com en el desenvolupament de programes de formació que permetin incorporar talent especialitzat i donar resposta a la demanda dels diferents perfils de bioinformàtics.
Per portar a terme aquestes finalitats, l'associació cooperarà amb tots els agents i actors de la quàdruple hèlix (administració, universitats i centres de coneixement, empreses i societat civil) a fi de generar iniciatives i dinàmiques col·laboratives que permetin que Barcelona i Catalunya es converteixin en un clúster científic líder al sud d'Europa i en un node estratègic, gràcies a un ecosistema altament competitiu i una ubicació geogràfica privilegiada oberta al món.
La primera iniciativa ja sorgida del BIB ha estat el disseny de programes de formació pioners a tot l'Estat. Per una banda, ha definit els estudis de dos anys de formació professional en informàtica amb orientació bioinformàtica que començarà les seves classes el pròxim curs 2015-16, i per l’altra banda, ha definit el pla d'estudis del que serà el primer grau interuniversitari de bioinformàtica de tres anys en el Sistema Universitari Català, que està previst que comenci el curs 2016-17.


Bioinformatics Barcelona també compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i l'Obra Social “la Caixa”.



Site Information